13.10.2013

Seafood paella

 
Składniki:
- 250g ryżu do Paelli
- 150g krewetek
- 250g muszli w sosie z białego wina
- 125ml białego wytrawnego wina
- 500ml bulionu warzywnego z jednej kostki
- 1/2 papryki czerwonej, zielonej i żółtej (pokrojonych w kostkę)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 70g pomidorków koktajlowych
- 200g mrożonego, zielonego groszku
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- szczypta chili w proszku (opcjonalnie)
- łyżeczka jalapenos (opcjonalnie)

 
1. W woku rozgrzewam oliwę z oliwek i podsmażam krewetki. Następnie dodaję pokrojoną paprykę, pomidorki i czosnek.
 
2. Wszystko doprawiam pieprzem, solą i papryką wędzoną oraz chili.
 
3. Dodaję ryż do paelli, mieszam dokładnie. Całość zalewam winem i bulionem. Dodaję jalapenos (łyżeczkę).
 
4. Następnie wrzucam muszle. Całość gotuję na małym ogniu do momentu aż ryż wchłonie bulion i wino.
 
5. Kiedy ryż jest już miękki dodaję groszek mrożony. Gotuję 5 minut. Na sam koniec wszystko doprawiam do smaku.
 
 
Smacznego !

1 komentarz:

Thank you very much for visiting my blog and all of the comments :)