Składniki:
- 800g cukinii
- 200g ziemniaków
- opakowanie żółtego sera cheddar
- 5 łyżek natki pietruszki
- 200g boczku wędzonego
- 3 cebule
- 3 jajka
- 150ml śmietany
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
1. Ser, cukinię i ziemniaki ścieram na dużych oczkach tarki. Cukinię przekładam do miski i solę. Odstawiam na około 30 minut.
2. Na patelni podsmażam boczek z cebulą.
3. Do miski wybijam 3 jajka, dodaję 3/4 ilości sera i śmietanę. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam.
4. Cukinię odciskam na sitku aby pozbyć się wody. Dodaję do śmietany. Mieszam.
5. Następnie do miski dodaję ziemniaki, boczek z cebulą i pietruszkę. Doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
6. Całość przekładam do naczynia żaroodpornego. Posypuję na wierzchu resztą sera. Piekę w otwartym naczyniu około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!