21.09.2017

Chrupiący Sea bass z patelni

Składniki:
- 2 cienkie filety sea bass (ze skórą po jednej stronie)
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek

1. Ostrym nożem nacinam skórę ryby (patrz zdjęcie), następnie przyprawiam solą i pieprzem po stronie skóry.

2. Patelnię ceramiczną rozgrzewam na dużym ogniu i wlewam trochę oliwy z oliwek. Gdy oliwa jest już gorąca skręcam grzanie na średnio-gorące.

3. Na patelni kładę rybę, skórą do patelni, i smażę 4 minuty do momentu aż skóra jest chrupiąca i przybrała złoty kolor. W czasie smażenia nie ruszamy ryby ani patelni ponieważ to spowoduje że woda z ryby wyparuje i skóra przyklei się do patelni.

4. Po 4 minutach obracamy filet i smażymy 2 minuty bez ruszania ryby i patelni. Polewamy rybę gorąca oliwą, tak aby przedostała się ona do mięsa przez nacięcia na skórze.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Ah! Uwielbiam rybki :) takze to cos dla mnie! pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A to nie jest to prostu okoń morski ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możliwe, ale nie mam 100% pewności a że mieszkam w Anglii to bezpieczniej dla mnie jest użyć nazwę angielską :)

      Usuń

Thank you very much for visiting my blog and all of the comments :)