18.10.2017

Pikantny krem z dyni

Składniki:
- 1/4 małej dyni
- 1 średni słodki ziemniak
- 100 ml mleka kokosowego
- 1 szalotka
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- szałwia
- płatki chili
- laska trawy cytrynowej
- cukier
- szklanka wytrawnego białego wina
- bulion warzywny

1. Dynię dryluję, tnę wzdłuż na paski i obieram ze skórki. Kroję w drobną kostkę. Słodkiego ziemniaka obieram i również kroję w kostkę.

2. W garnku rozgrzewam olej i podsmażam drobno pokrojona szalotkę i trawę cytrynową. Jak cebulka się zeszkli dodaje wiórki kokosowe i pół łyżeczki cukru.

3. Do garnka wrzucam pokrojona dynię i słodkiego ziemniaka. Podsmażam i jak zaczyna wszystko przywierać do dna zalewam całość szklanką wina. Gotuję kilka minut aż wino się trochę zredukuje.

4. Warzywa zalewam mlekiem kokosowym i bulionem (tak aby całość była przykryta). Gotuję aż dynia i ziemniak zmiękną. Następnie blenduję na gładką masę.

5. Doprawiam solą, pieprzem, cukrem, szałwią i chili do smaku.

Smacznego !







1 komentarz:

Thank you very much for visiting my blog and all of the comments :)